Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν την υγεία του ανδρικού πληθυσμού.

Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν την υγεία του ανδρικού πληθυσμού.

Καρκίνος προστάτη

Title:

Description:

Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν την υγεία του ανδρικού πληθυσμού.

Ο καρκίνος του προστάτη έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν την υγεία του ανδρικού πληθυσμού. Στην Ευρώπη αποτελεί το πιο συχνό νεόπλασμα συμπαγών οργάνων, με επιπολασμό 214 περιπτώσεις ανά 1000 άνδρες, ξεπερνώντας τον καρκίνο πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Επιπλέον είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους άνδρες, συχνότερα απ’ ό,τι τους νεότερους.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου προστάτη

Μεταξύ των γνωστότερων παραγόντων κινδύνου είναι: η αυξημένη ηλικία, η εθνικότητα και η κληρονομικότητα. Επιπλέον αυτών ενοχοποιούνται διαιτητικοί παράγοντες (κατανάλωση ζωικού λίπους, κόκκινο κρέας, αλκοόλ κ.α.) ενώ ευεργετική θεωρείται η δράση των φυτικών ινών, βιταμινών, φυτοοιστρογόνων, σεληνίου κ.α.

(πηγή: EAU Guidelines on Prostate Cancer 2011)

Έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση αποσκοπεί στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Προτείνεται η πρώτη μέτρηση PSA να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών και εφόσον η τιμή είναι < 1ng/ml, τα διαστήματα ανάμεσα στις επόμενες μετρήσεις δεν χρειάζεται να είναι ετήσια.

Διάγνωση

Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση του προστάτη, τη μέτρηση του PSA και το διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη.

PSA

To PSA ή Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο, είναι μια πρωτεάση που εκκρίνεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη. Μπορεί να ανιχνευθεί σε εξέταση αίματος ενήλικων ανδρών. Δεν αποτελεί <<ειδικό καρκινικό δείκτη>>, δηλαδή αυξημένη τιμή PSA δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο προστάτη, απλά όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του PSA, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες παρουσίας προστατικού καρκίνου.

Δεν υπάρχει φυσιολογική κατώτερη τιμή PSA, ούτε φυσιολογική ανώτερη. Το PSA εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, βρίσκεται αυξημένο και σε άλλες καταστάσεις, όπως: υπερτροφία προστάτη, προστατίτιδα, ουρολοίμωξη κ.α. Επί ”ύποπτων” τιμών PSA, επιπλέον εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπως το free PSA, ο χρόνος διπλασιασμού του PSA, καθώς και νεότερες όπως το PCA3.

Ο μόνος ειδικός για την αξιολόγηση της τιμής του PSA είναι ο εξειδικευμένος στις παθήσεις του προστάτη Ουρολόγος.

ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η βιοψία του προστάτη γίνεται με τη βοήθεια του διορθικού υπερηχογραφήματος, όπου πραγματοποιείται κατευθυνόμενη λήψη τεμαχιδίων που αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.

ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Αφορά μια σχετικά νεότερη τεχνική απεικόνισης και διάγνωσης του προστατικού καρκίνου

Είναι προτιμότερο να γίνεται σε σύγχρονο μαγνήτη 3 Tesla και να ”διαβάζεται” από εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη

Παρέχει ευαισθησία που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό διάγνωσης άνω του 85% όσον αφορά τον κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη

Εχει απόλυτη ένδειξη στις ύποπτες περιπτώσεις για προστατικό καρκίνο με αρνητική βιοψία

Ο συνδυασμός πολυπαραμετρικής και στοχευμένης υβριδικής βιοψίας προστάτη (fusion biopsy) παρέχει πλέον τα καλύτερα ποσοστά διάγνωσης και σε  εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό είναι η εξέταση επιλογής

 

Σταδιοποίηση στον καρκίνο προστάτη

Μετά τη διάγνωση γίνεται σταδιοποίηση, δηλαδή εκτίμηση του σταδίου (της έκτασης) της νόσου, ώστε να αποφασιστεί εάν η πάθηση είναι ιάσιμη – αντιμετωπίσιμη και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος θεραπείας.

Η σταδιοποίηση γίνεται με συνεκτίμηση ευρημάτων από την ιστολογική εξέταση (ΤΝΜ στάδιο της νόσου, Gleason score), αξονική ή μαγνητική τομογραφία πυέλου, σπινθηρογράφημα οστών, ενώ λαμβάνονται υπόψη το PSA και ευρήματα από τη δακτυλική εξέταση και το διορθικό υπερηχογράφημα η πολυπαραμετρική  και μερικές φορές το PET scan

Θεραπεία – αντιμετώπιση του καρκίνου προστάτη

Ενεργής παρακολούθηση

Εφαρμόζεται σε ασθενείς με <<μικρό φορτίο>> νόσου, ή σε άνδρες που αρνούνται άλλη μορφή θεραπείας ή σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ριζική προστατεκτομή

Περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, μεταξύ της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως, μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός.

Αποτελεί μέθοδο εκλογής για ασθενείς με καρκίνο μη εκτεταμένο (περιορισμένο στον προστάτη) και με καλό προσδόκιμο επιβίωσης. Τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, ενώ, εκτός από την ανοικτή (με τομή) τεχνική, εφαρμόζονται η λαπαροσκοπική και πιο πρόσφατα η ρομποτική DaVinci ριζική προστατεκτομή. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε κατάλληλα εκπαιδευμένα χέρια υπόσχεται καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα (διατήρηση στύσης και αποφυγή ακράτειας ούρων) βλέπε DaVinci ριζική προστατεκτομή.

Ακτινοθεραπεία

Εφαρμόζεται σε ασθενείς με <<εκτεταμένο>> καρκίνο προστάτη (μη περιορισμένο στον προστάτη), ενώ σε ασθενείς με όχι προχωρημένη νόσο έχει εξίσου καλά ογκολογικά αποτελέσματα με τη ριζική προστατεκτομή, ιδίως σε αυτούς με προσδόκιμο επιβίωσης μικρότερο από 10 χρόνια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας (ακτινική κυστίτιδα εντερίτιδα με αιμορραγίες, και οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου η και της ουροδόχου κύστης εμφανίζονται συνήθως αργότερα, μετά από μήνες ενώ τα ποσοστά ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας 3 χρόνια μετά φτάνουν αυτά της ανοικτής ριζικής προστατεκτομής, λόγω της παρατεταμένης και καθυστερημένης βλάβης της ακτινοβολίας στο DNA των ιστών.

Βραχυθεραπεία

Αποτελεί σχετικά νέα μέθοδο, με καλά αποτελέσματα σε επιλεγμένους ασθενείς με μη εκτεταμένη νόσο και προϋποθέσεις: μικρό καρκινικό φορτίο, μικρό μέγεθος προστάτη, απουσία προβλημάτων ούρησης. Τα κυριότερα μειονεκτήματα είναι τα εντονότατα ερεθιστικά συμπτώματα που εμφανίζονται μερικούς μήνες μετά την τοποθέτηση των ραδιενεργών σπόρων, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα ή υπερτροφία προστάτη, ενώ όπως και στην εξωτερική ακτινοθεραπεία τα ποσοστά ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας μετά 3 χρόνια φτάνουν αυτά της ανοικτής ριζικής προστατεκτομής.

Focal therapy – εντοπισμένη θεραπεία

Η  focal (εντοπισμένη) θεραπεία βρίσκεται ακόμη το 2022 σε στάδιο πειραματικό (πρωτοκόλλων) και πρέπει να εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις εφόσον τονισθούν με σαφήνεια τα μειονεκτήματα της

Ορμονοθεραπεία

Ο Ανδρογονικός αποκλεισμός (ορμονοθεραπεία) εφαρμόζεται σε ασθενείς με προχωρημένη καρκινική νόσο προστάτη και μεταστάσεις.

 

Category
Services
Year
2016
Status
Success



© 2024 Alexandros Papadopoulos, All Rights Reserved.


Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London